UIO:sta tuli HI:n opiskelijayhdistysjäsen

Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry on vuoden 2022 alusta lukien ollut Helsingin Insinöörit HI ry:n opiskelijayhdistysjäsen. Yhdistysjäsenyyden myötä uusmaalaiset insinööriopiskelijat pääsevät esimerkiksi mukaan HI:n tapahtumiin.

Helsingin Insinöörit HI ry:n yhteistyö alueensa insinööriopiskelijoiden kanssa on ollut tiivistä jo aiemminkin, onhan UIO:lla esimerkiksi edustus HI:n hallituksessa. Lisäksi HI on antanut opiskelijajärjestölle taloudellista tukea monessa muodossa ja auttanut muutenkin käytännön järjestötyössä.

Viime vuoden kuluessa yhdistykset alkoivat kuitenkin kehitellä mallia yhteistyön syventämiseksi. Ilmeni, että parhaiten asia etenee, mikäli UIO hakee Helsingin Insinöörit HI ry:n opiskelijayhdistysjäsenyyttä. Hakemus tuli viime vuoden lopulla ja HI:n edellinen hallitus sen hyväksyi, ja niin opiskelijayhdistyksestä tuli HI:n toinen yhdistysjäsen noin 12 500:n henkilöjäsenen rinnalle.

UIO:n jäseniä ei lasketa HI:n henkilöjäsenmäärään, mutta opiskelijajäsenillä on vastedes oikeus osallistua HI:n järjestämiin monipuolisiin tapahtumiin. Opiskelijayhdistysjäsenyys HI:ssä ei myöskään muuta UIO:n asemaa Insinööriopiskelijaliitto IOL ry:ssä, eikä toisaalta HI:n asemaa Insinööriliitto IL ry:ssä. Historiallisella jäsenyydellä on silti merkitystä käytännössä.

”Jatkossa opiskelijat saavat myös osallistua yhdistyksemme kokouksiin läsnäolo- ja puheoikeudella”, sanoo HI ry:n pääsihteeri Mikko Wikstedt. ”Uskon, että siten saamme paremmin kuin vain hallituksen kautta ideoita siihen, miten omaakin toimintaamme voisi kehittää.”

Äänioikeutta opiskelijoilla ei HI:n kokouksissa ole, sillä tarkoitus on, että molemmat yhdistykset säilyttävät omassa toiminnassaan itsenäisen aseman. Mutta jäsenenä UIO tulee huomioiduksi paremmin HI:n toimintasuunnitelmassa ja talousarviossa.

Vaikka hyvähenkinen yhteistyö on yhdistyksille siis tuttua, uudessa mallissa omaan ammattijärjestöön kuuluminen ”sitten joskus” tulee taatusti luontevammaksi, arvelee pääsihteeri Wikstedt.

”Jos oman ammattijärjestön toiminta on tullut tutuksi jo opiskeluaikana, siirtyminen opiskelijajärjestön jäsenyydestä ammattijärjestön jäseneksi on monelle varmaan itsestään selvää”, Wikstedt pohtii.

”Se on tietysti koko insinöörikunnan etu, sillä vain vahva ammattijärjestö pystyy puolustamaan hyviä työehtoja, pääsihteeri Wikstedt muistuttaa.


Teksti: Annamari Iranto
Kuva: HI:n arkisto/Juulia Talikka

css.php