Kannusta nuorta matemaattisissa aineissa

Stipendit

Helsingin Insinöörit kannustaa lapsia ja nuoria matemaattisten aineiden opiskeluun, jotta Suomessa olisi jatkossakin hyviä insinöörejä. 

Ilman matemaattisten aineiden hyvää osaamista ja ennen kaikkea kiinnostusta luonnontieteisiin insinööriksi on vaikea tulla. Syy-seuraus yhteyksien ymmärtämisestä ja loogisesta ajattelusta on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla.

Helsingin insinöörien pääsihteeri Mikko Wikstedt toivoo mahdollisimman monen vanhemman kannustavan lapsiaan matematiikan opinnoissa. 

-Me insinöörit kehitämme teknologian, joka mahdollistaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillinnän ja hiilettömän yhteiskunnan tavoittelemisen. Aika merkittäviä asioita, vai mitä, pohtii Mikko. 

Pitkä matikka kannattaa pitää

-Meille on hyvin tärkeää, että mahdollisimman moni valitsisi lukiossa pitkän matematiikan. Tällä hetkellä pitkän matematiikan opiskelijoita on liian vähän. Pitkä matematiikka, fysiikan ja kemian ohella luo parhaat pohjat insinööriopinnoille, Mikko kertoo.

Mikko Wikstedt

Mikko Wikstedt kannustaa matemaattisten aineiden opiskeluun.

– Valitettavan moni ei menesty haluamallaan tavalla pitkässä matematiikassa ja siirtyy lyhyeen matematiikkaan. Heidän joukossaan on varmasti joitakin, jotka oikealla ohjauksella olisi saatu jatkamaan ja innostumaan pitkästä matematiikasta, Mikko harmittelee.

Mikko Wikstedillä on kokemusta nuoren kannustamisesta, sillä hänen tyttärensä oli lukioon mennessä hyvin epävarma ainevalinnoissaan. Matematiikka kiinnosti, mutta tarinat pitkän matematiikan vaikeudesta pelottivat. Tytär valitsi pitkän matikan päättäen vaihtaa sen lyhyeen, jos ei menestyisi ensimmäisissä kokeissa. Monet vaihtoivat lyhyeen, mutta tytär jatkoi pitkää matikkaa menestyen kohtalaisesti ja sai lisää itseluottamusta. Matematiikka vei mukanaan ja nyt hän aloittaa matematiikan opettajan opinnot Helsingin yliopistossa.

Stipendit matemaattisissa aineissa ansioituneille

Tänä keväänä Helsingin insinöörit palkitsi kolme kuudesluokkalaista matemaattisissa aineissa ansioitunutta nuorta stipendeillä. Saimme kunnian haastatella heistä kahta.

Lenni Lehtola

Lenni Lehtola

Lenni Lehtola tykkää matematiikasta, ja se tuntuu helpolta. Hän aikoo käyttää stipendirahan uusiin kuulokkeisiin, sillä niistä on pitkään iloa. Sulkapalloa harrastavalla Lennillä ei ole tällä hetkellä tulevaisuuden haaveita, mutta nelosluokalla hän muistaa haaveilleensa pääsevänsä Cerniin hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen, koska luki siitä Tatu ja Patu -kirjasta. Hänen isänsä on diplomi-insinööri, mutta omista suunnitelmistaan hän ei vielä tiedä.

Oliver Soininen

Oliver Soininen

Oliver Soininen oli yllättynyt stipendistä, vaikka matematiikka on yksi hänen lempiaineistaan liikunnan ohella. Hän aikoo laittaa stipendirahan säästöön.
-Haluaisin päästä NHL:ään jääkiekkomaalivahdiksi ja sen uran jälkeen olisi kiva, jos voisin alkaa yrittäjäksi. Olisi kiva, jos minulla olisi hotelli- ja ravintola-alan yritys tai yrityksiä, kertoo Oliver.
-Insinöörin ammatti ei tällä hetkellä ole toivelistan kärjessä, mutta eihän sitä koskaan tiedä miten mieli vuosien saatossa muuttuu, Oliver tuumii. Hänen kesälomasuunnitelmansa ovat kuitenkin selvät:
-Aion uida, veneillä, ottaa aurinkoa, syödä jäätelöä ja nauttia elämästä!

Teksti: Liisa Koivisto


Arkhimedeen vala

Insinööri on mukana luomassa tekniikkaa, joka koituu luonnon ja ihmisen hyväksi.

Insinööri on kaikissa toiminnoissaan suojelemassa kasvien, eläinten ja ihmisten elämää.

Insinööri välttää epärehellisyyttä ja epäsopua ja pyrkii kehittymään yhä taitavammaksi ongelmien ratkaisijaksi.

Insinööri miettii kehityksen suuntalinjoja ja välttää vahingollisten tavoitteiden toteutumista.

Arkhimedeen vala on Insinööriliiton vuonna 1995 insinöörin eettiseksi ohjenuoraksi hyväksymä vala. IL jakaa sen kaikille valmistuville insinööreille päästötodistuksen yhteydessä. Arkhimedes oli yksi historian suurimmista matemaatikoista ja ensimmäisiä tunnettuja insinöörejä.

 

 

 

 

 

css.php