Onko elämää ilman TES:iä?

No onhan sitä. Tähänkin asti ylemmät toimihenkilöt ovat eläneet esimerkiksi kaupan, metsä- ja elintarvikealoilla ilman työehtosopimusta. Vaikka työnantaja olisi täysin järjestäytymätön puuvillaplantaasi tai suolakaivos, niin kyllä laki Suomessa jotain perusturvaa antaa. Tämän lisäksi suolakaivoksissakin on eroja ja jotkin järjestäytymättömät työnantajat noudattavat TES:seistä tuttuja käytäntöjä, vaikka laki ei varsinaisesti pakota.

Joillekin ihmisille tulee yllätyksenä se, että Suomessa ei ole minimipalkkaa tai viisipäiväistä työviikkoa.

Laki toteaa työajasta vain että: ”enintään kahdeksan tuntia päivä ja enintään 40 tuntia viikko”. Esimerkiksi järjestely, jossa tehdään kuusi tuntia päivässä ma – la yksinkertaisella palkalla on aivan laillinen. Ja tuon viikon aikana pystyy vielä kahta päivää jatkamaan kahdella tunnilla ihan perustuntipalkalla. Ja kun ollaan TES:sittömällä alalla, niin se tuntipalkkakin on ihan neuvottelukysymys.

Lain ja tietoalan TES:n eroja voi tarkastella esimerkiksi YTN:n sivuilta.

Jos siirtyy TES:sin piiristä pois uuteen tehtävään, joka ei ole TES:sin piirissä, oikea paikka lomarahan tai vaikkapa sairaan lapsen hoito-oikeuden kaltaisten etujen kirjaamiseen olisi oma työsopimus. Jostain ihmeellisestä syystä ne eivät kuitenkaan ole löytäneet tietään työnantajien vakiopohjiin. Kukin voi tietenkin yrittää niitä soppariinsa, jos sattuu olemaan hyvässä neuvotteluasemassa, eli ns. haluttu työntekijä.

Vähemmän tunnettu ero on sopimisjärjestyksessä. TES:sin piirissä koettaa sopimukseen kohdistuvassa ristiriitatilanteessa ensin luottamusmies puhua työnantajan kanssa. Jos yhteistä näkemystä ei löydy, tehdään muistio työnantaja- ja työntekijäliitolle. Jos liitotkaan eivät löydä yhteistä säveltä, asia jatkaa työtuomioistuimeen, joka on nopea ja edullinen erityistuomioistuin, jonka asiantuntemus on keskittynyt näihin asioihin.

TES:sittömillä aloilla lähdetään ensin käräjille, sieltä hoviin ja jos lupa tulee, vielä korkeimpaan oikeuteen. Aika kuluu tyypillisesti kolmisen vuotta, eli merkittävääkään asiaa ei kannata omilla rahoilla lähteä taistelemaan. Lisäksi työnantajalla on Suomessa direktio-oikeus eli työnantajan mielipidettä noudatetaan, kunnes oikeus toisin päättää. Tätä kutsutaan Etelärannassa paikalliseksi sopimiseksi…

P.S. Teknologiateollisuus ry ei sitten ole jatkossa työmarkkinaosapuoli. Sellainen on ainoastaan Teknologiateollisuuden työnantajat ry.


Teksti: VASEN PAKKI
Kuvituskuva: HI:n arkisto / Juulia Talikka

 

css.php