Tuhoaako multipaskaus työsi tuottavuuden?

Nykyajan työelämässä insinöörillä on monta rautaa tulessa. Hänen täytyy tasapainotella ajassaan esimerkiksi asiakkaiden ja tekniikan, oman henkilökohtaisen työn ja omien tiimiensä välillä. Päivä, jolloin saa keskittyä vain yhteen tehtävään, on rauhaisa keidas, jollaisesta saa nauttia vain ani harvoin. 

Koronaviruspandemian etätyö toi monille lisää työn hallinnan tunnetta, kun työpäivistä poistui toimistolle pendelöinnin kiirettä ja aikaa, joka parhaimmillaan hyödynnettiin lisääntyneeseen vapaa-aikaan tai sitten ylimääräisiin kokouksiin päivän venyessä alusta ja lopusta. Kun kotikonttorilla ei tarvitse siirtyä kokoushuoneesta toiseen, on monen kalenteri nyt täynnä yhtä MS Teams -etäkokousten putkea. Koronapandemia-ajan madaltunut kynnys etäkokouksiin syö nyt monen työpäivän liian tiukasti.

Koska kokousten lisäksi pitäisi tehdä hyvän yrityskansalaisen rutiineja eli vastailla sähköposteihin, täytellä monenlaisia Excel-raportointien taulukoita ja tuotettava hienoja PowerPoint-esityksiä, ajaudutaan helposti moniajoon. Yritetään tehdä montaa tehtävää yhtä aikaa. Toisella korvalla yritetään osallistua etäkokoukseen ja mikrofoni kiinni paukutetaan näppäimistöllä sähköposteja. Tai käydään samalla omia puhelinkeskusteluja. Kokoushuoneessa omia puheluja ei voinut puhua poistumatta huoneesta, mutta etäkokouksessa sekin on ”huomaamatta” mahdollista. Tämä ns. multitasking voi tuntua aikataulupaineissa järkevältä, kun tänään pitäisi ehtiä vielä tehdä tämä, tuo, se. 

Jo vuosia on sanan multitasking rinnalla kulkenut multipasking, multipaskaus. On tajuttu, että monen tehtävän samanaikainen tekeminen johtaa työn tekemiseen huonosti eli paskasti. Yleisesti väitetään, että moniajo heikentää tuottavuutta noin 40 %. Kun siirrämme keskittymistämme jatkuvasti asiasta toiseen, syntyy näissä siirtymisissä hukkaa. 

Pahimmillaan moniajon sanotaan tuhoavan tuottavuuttamme johtamalla huonoihin päätöksiin, rasittamalla aivoja lisäten burn out- riskiä, vähentämällä luovuutta ja älykkyyttä, lisäämällä stressiä ja ahdistusta, tappamalla keskittymiskykyä ja henkistä kapasiteettia sekä aiheuttamalla jopa aivovaurioita. Tutkimusta sen negatiivisesta vaikutuksesta työhön on paljon. 

Multipaskaus on työelämän dopingia, kielletty keino, jonka taitavalla käytöllä uskomme pääsevämme palkintokorokkeelle. Meidän täytyy hillitä itseämme multipaskaukseltamme, jottemme tämän dopingin liikakäytöllä joudukin ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.


-LUOTTOUKKO-

css.php